Etusivulle
Itämeren yleispiirteet
Itämeren historia
Lajisto ja elinympäristöt
Itämeri ja ihminen
Meriluonnon harrastaminen
Aaltojen alla -kirja
Lisätietoja


 

"LEVÄKATKAT

Gammarus spp.


ruotsi: tångmärlorenglanti: gammarid shrimps viro:






Erityispiirteet

Leväkatka on yhteisnimitys viidelle Itämeressä elävälle katkalajille, jotka ovat lahtikatka (G. zaddachi), lätäkkökatka (G. duebeni), pohjoiskatka (G. oceanicus) sekä ilman suomalaista nimeä olevat G. locusta, ja G. salinus. Näitä on ilman mikroskooppia mahdotonta erottaa toisistaan ja silloinkin lajilleen määritys on työlästä. Yleisimmät lajit ovat lahtikatka ja pohjoiskatka. Leväkatkojen voimakkaasti sivuttain litistyneen ruumiin selkäpuoli on sileä, kolmessa takimmaisessa selkäkilvessä on takareunassa pieniä koholla olevia nystyjä, joissa on lajista riippuen eripituisia sukasia. Leväkatkat ovat vihreitä tai ruskeita, silmät ovat munuaisenmuotoiset ja mustat.
 


Levinneisyys Itämeressä

Koko Itämeri (1–10).
 




";

Esiintyminen

Leväkatkat elävät rantavesissä levien ja vesikasvien seassa usein hyvin runsaslukuisina, nuoret yksilöt suosivat rihmaleviä. Lajit ovat tärkeimpiä rantavyöhykkeessä elävien kalojen saaliseläimiä. Myös linnut syövät niitä. Maastossa lajit voi melko luetettavasti erottaa elinympäristöjensä perusteella. Lätäkkökatka on erikoistunut elämään kalliorantojen lätäköissä, pohjankatka ja G. locusta vaativat yli 0,5 % suolapitoisuutta ja G. salinus elää muita lajeja syvemmällä.
 


Lisääntyminen
 

Leväkatkat lisääntyvät useita kertoja lisääntymisaikanaan, joka vaihtelee lajin mukaan. Naaras munii kerralla kymmeniä tai jopa satoja munia.
 



>> Sivun alkuun